מוצא הנהר image
 בתרגיל הפותח את המסע ב'נהר מעדן' מוזמנים האמנים המשתתפים לקחת עפרון ונייר לבן ולהתחיל לשרטט את נהר החיים שלהם באופן אינטואיטיבי לחלוטין. לתת ליד להוביל בחופשיות את הזיכרונות, החוויות והתחושות.

את מוצא הנהר, אותה נקודה ממנה מתחיל המסע בנהר החיים, קובע כל משתתף באופן אישי. יש מי שיבחרו את יום הלידה שלהם כנקודת המוצא לנהר שלהם. אחרים יחזרו כמה דורות אחורה, אל שורשי המשפחה. יהיו גם מי שיבחרו לחזור אלפי שנים אחורה אל אותו נהר מיתולוגי-מקראי - "ונהר יוצא מעדן", ויהיו מי שיבחרו את הכאן ועכשיו כנקודת מוצא.

פעמים רבות נשאלתי על מוצא מיזם 'נהר מעדן', מהיכן הכל התחיל, וככל שאני חושבת על כך אני מבינה שאין רק נקודת מוצא אחת.

נולדתי למשפחה ששורשיה נטועים דורות רבים בישראל. מצד אמי אני דור 15 בארץ למשפחה יוצאת ספרד ומצד אבי אני דור שביעי בישראל למשפחה יוצאת מזרח אירופה. גדלתי בבית בו סיפורי התנ"ך היו לנו לסיפורי לילה-טוב וטיולי השבת היו לטיולי היכרות עם נופי הארץ והאנשים החיים בה.

מאז שאני זוכרת את עצמי סיפורה של החברה הישראלית וסיפורו של העם היהודי ריתקו אותי והציפו בי שאלות של זהות ושייכות. וכך לאורך השנים מצאתי עצמי עוסקת גם בחיי המקצועיים וגם בחיי האישיים בחקירה ויצירה טקסטואלית וויזואלית (קולנוע, תיאטרון, אומנות פלסטית ועוד) של סיפורים אישיים וחברתיים. עוד על התחנות בחיי המקצועיים ניתן לקרוא כאן.

אלא שבשנים האחרונות היצירה הזו נעשית לי קשה יותר ויותר. אנחנו חיים בחברה ששכחה להתבונן, להקשיב. אנחנו חיים בחברה שמונעת מדעות קדומות, סטריאוטיפים ותחושת זרות שלעיתים מגיעה לניכור ואף לכדי שנאה. טקסטים כתובים ומדוברים מציפים את המרחב בו אנו חיים ולצערי חלקם הגדול נכתב ונאמר בחוסר אחריות, במהירות של יד מקלידה על לוח המקשים, לעיתים כשליפה של אקדוחן.

מהמקום הזה יחד עם שותפות ושותפים נפלאים ובהשראת מודל העבודה "נהר החיים" אותו למדתי מפרופ' עמיה ליבליך נולד המיזם נהר מעדן – אמנים יוצרים דיוקן אישי וחברתי. מיזם המזמין לחקור, להקשיב, להתבונן ולגלות את הסיפור האישי של כל אחד ואחת מאיתנו. ומתוך כך ביד רגישה, יד אמן, לתרגם את הסיפורים לקו, צבע וצורה, תחילה כסיפורים אישיים ובהמשך העבודה בדיאלוג עם נהרות נוספים.

עדי נחשון, יוצרת ומובילה את מיזם 'נהר מעדן' - אמנים יוצרים דיוקן אישי וחברתי